Datum 
donderdag 26 juli 2018 t/m zondag 29 juli 2018
Bestemming 
Elzas
France
Vervoersmiddel 
Autocar
Prijs 
585,00 €
Extra info 
Toeslag eenpersoonskamer: 120 €
Inbegrepen 
car, ontbijt en picknick 1ste dag, 3 overnachtingen in halfpension, 3 middagmalen en bezoeken
Niet inbegrepen 
dranken, annulatieverzekering (5,5% op de reissom) of annulatie- én bijstandsverzekering (6,5% op de reissom)
Reisbeschrijving 

Tussen het Zwarte Woud en de Vogezen ligt de Elzas, een streek waar goed geleefd en lekker gegeten wordt. De Elzas heeft prachtige steden de behoren tot de mooiste van Frankrijk. Toch heeft deze streek een zwaar oorlogsverleden achter de rug. Het is een gebied dat reeds decennia lang betwist wordt tussen vooral Frankrijk en Duitsland. Dit bracht talrijke oorlogen mee. De talloze relicten van deze strijd dateren uit de Frans-Duitse oorlog van 1870, en vooral de eerste Wereldoorlog. Tussen de nu vredige landschappen met rustige dorpjes en mooie steden zoeken we de restanten, begraafplaatsen, monumenten en musea van deze strijdtonelen op.

DONDERDAG 26 JULI

Vertrek vanuit Marke richting Valenciennes. Onderweg houden we halt bij de begraafplaats van Aulnoy-lez-Valenciennes waar we een korte herdenking houden. Stop in de omgeving voor picknick. In de namiddag rijden we verder richting Toul en bezoeken aan de westelijke rand van Thiaucourt het Amerikaanse kerkhof van Saint-Mihiel met de graven van 4153 Amerikanen die in de oorlog zijn gestorven. De meesten zijn gesneuveld tijdens het grote offensief van 1918 waarbij de 'saillant' van Saint-Mihiel fors werd teruggedrongen. We rijden verder naar het ‘Monument de la croix des Carmes’.  Dit monument herdenkt de Franse soldaten die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Vooral in 1915 werd hier hard gevochten om dit kruispunt. Daarna brengen we wat verder een bezoek aan de necropolis van Marbotte 1915. Het kleine dorp van Marbotte ligt dicht bij de verdedigingslijnen, en was dan ook de laatste halte voor de hel. In de kapel werden de overleden soldaten ondergebracht om er fatsoenlijk te worden begraven. De deur van deze kapel bleef bewaard, de plaats is nu een pelgrimsoord. Avondmaal en overnachting in Luneville.

VRIJDAG 27 JULI

Ontbijt. Daarna vertrek voor bezoek aan het Alsace-Moselle Monument. Het gedenkteken van de Elzas en de Moezel vertelt de tragische geschiedenis van beide streken van 1870 tot de Frans-Duitse hereniging verzoening en de opbouw van Europa. Via een interactieve route veraangenaamd door vele foto’s, audiovisuele documenten en portretten worden we meegenomen in het hart van de moderne Europese geschiedenis. Middagmaal in een nabijgelegen restaurant.  We trekken naar de Collet du Linge met het ‘Musée Mémorial du Linge’ een beboste heuvel met steile rotswanden. Op deze plaats hadden de Duitsers een enorme versterking gebouwd, een  natuurlijke verdediging met toevoeging van bunkers met artillerie of machinegeweren en verscheidene  lijnen van loopgraven. Ze konden ook veel prikkeldraad netwerken installeren, sommige zijn verborgen in het kreupelhout of rotsachtige gangen. Deze verschillende ontwikkelingen maken dit tot een zeer sterke defensieve positie. Bij de bestorming door de Fransen werden vlammenwerpers en gas gebruikt. Het werd één van de bloedigste veldslagen tijdens WO I. Avondmaal en overnachting in Colmar.

ZATERDAG 28 JULI

In de voormiddag bezoek aan Hartmannswillerkopf, een piramidale rotshoogte die uitkijkt op het zuiden van de vlakte van de Elzas. De rotshoogte kreeg reeds verschillende namen: vanaf 1915 ‘le Vieil-Armand’, later de ‘mangeuse d'hommes’ (menseneter) of de ‘montagne de la Mort’ (de berg van de dood). Deze strategische positie, op een hoogte van 956 meter, was de inzet van hardnekkige gevechten tussen 26 december 1914 en 9 januari 1916. Het Nationale Monument "Hartmannswillerkopf 14-18" werd gebouwd ter nagedachtenis aan de veldslagen die werden uitgevochten tijdens het eerste wereldwijde conflict. In namiddag gaan we verder naar Orbey Wettstein. Op deze oorlogsbegraafplaats rusten 3.538 Franse soldaten en officieren die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Daarna terugkeer naar Colmar. Vrije tijd in het pittoreske Colmar met zijn kleurrijke vakwerkhuizen . Avondmaal en overnachting in Colmar.

ZONDAG 29 JULI

Na het ontbijt vangen we onze terugreis aan met middagmaal onderweg. De terugkeer in Marke is voorzien omstreeks 19u00, afhankelijk van de verkeersomstandigheden.

Share

Contacteer mij