Datum 
zaterdag 27 juli 2019 t/m woensdag 31 juli 2019
Bestemming 
Germany
Vervoersmiddel 
Autocar
Prijs 
675,00 €
Extra info 
TOESLAG EENPERSOONSKAMER: 85 EUR
Inbegrepen 
4 overnachtingen in halfpension - 5 middagmalen - bezoeken
Niet inbegrepen 
dranken - annulatieverzekering (5,5 % van de reissom) of annulatie- en bijstandsverzekering (6,5 % van de reissom)
Reisbeschrijving 

De eerste dag overnachten we in de omgeving van Speyer. De tweede dag rijden we verder tot Wernigerode, onze verblijfsplaats voor 3 nachten. We verblijven in hotel HKK Wernigerode **** , een stijlvol en gastvrij hotel in het prachtige Harzgebergte en op slechts 600 meter van de historische binnenstad.

De Harz is één van de meest fascinerende vakantiebestemmingen die binnen enkele uren reizen te bereiken is. Het noordelijkste middelgebergte van Duitsland heeft naast heel wat natuurschoon ook de nodige historische stadjes die een bezoek meer dan waard zijn. Zowel natuur – als cultuurliefhebbers kunnen in het Harzgebergte hun hart ophalen.

Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de Harz al 40.000 jaar geleden werd bewoond. Door zijn rijkdom aan ertsen ontstond hier een bloeiende mijnbouw en tot in de vorige eeuw werd er o.a. zilver, goud en ijzer gedolven. Het gebied speelde dan ook een grote rol in de bewapeningsindustrie tijdens WO II, niet in de laatste plaats door de smelterijen en gieterijen die zich al van oudsher in dit gebied bevonden. Tegen het einde van WO II waren er steeds meer (dwang) arbeiders nodig om deze industrie gaande te houden. Hierdoor waren er ten slotte duizenden dwangarbeiders en meerdere concentratiekampen nodig, waarvan Mittelbau-Dora bij Nordhausen wellicht het bekendste is.

Tijdens deze 5-daagse bezoeken we, tussen de nu vredige landschappen en mooie steden, heel wat interessante bezoeksobjecten die doen herinneren aan deze periode.

Voor de techniekfreaks onder ons bezoeken we het Speyer Techniekmuseum. Het is museum is vooral gericht op de moderne techniek van onderwater tot in de ruimte: hoe ziet het er in de buik van een duikboot uit? Wat heeft een reddingschip nodig aan boord? Hoe belandde een Chinese stoomlocomotief in Speyer? Ook de meest verschillende vliegtuigen, klassieke oldtimers, historische brandweerwagens, enorme stoomlocomotieven, … komen hier aan bod.

In de omgeving van Bad Salzungen bezoeken we Bergwerk Merkers, één van de grootste zoutmijnen van Duitsland. Kleine, gele vrachtwagentjes rijden ons rond door het imposante gangenstelsel, tot 800 meter diep onder de grond. We komen er meer te weten over de historie van de zoutwinning, de erbarmelijke arbeidsomstandigheden en de inzet van gevangenen uit concentratiekamp Buchenwald. We vergapen ons aan prachtige zoutkristallen, een gigantische, ondergrondse concertzaal en een ruimte waar de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in het diepste geheim een enorme hoeveelheid goud en kunstschatten verborgen hielden.

We leren de stad Wernigerode beter kennen, een sprookjesachtige stad met haar historisch centrum en de uitvoerig gerestaureerde, kleurrijke vakwerkhuizen, gelegen aan de noordelijke rand van de Harz. De Duitse schrijver Hermann Löns heeft tegen het einde van de 19de eeuw de bijnaam “Bunte stad am Harz” bedacht. Het stadhuis op de markt, het scheve huis, het kleinste huis en het oudste huis zijn slechts enkele van de bijzonderheden uit de rijke vakwerkidylle van Wernigerode. Vooral het bekijken waard, zijn de overblijfselen van de stadsverdediging, het Krummelsche huis, wiens Front volledig is bedekt met houtsnijwerk en natuurlijk het  Schloss Wernigerode, welke majestueus boven de stad troont.  

Bij de gruwelijke tastbare herinneringen uit WO II denken we vaan aan de voormalige concentratiekampen, werkkampen en vernietigingskampen. Als vernietigingskamp staat Auschwitz in Polen, bovenaan als het meest bekende Nazi misdaadkamp. Maar het meest gruwelijk werkkamp ligt bij Nordhausen… Niet minder dan 20.000 slavenarbeiders werkten in Mittelbau-Dora onder onmenselijke omstandigheden in enorme tunnelcomplexen om de gevreesde V-wapens te produceren.

Het voormalige concentratiekamp Buchenwald is één van de meest bezochte gedenkplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. Het kamp was bijna volledig afgesloten van de buitenwereld en werd in 1937 aangelegd door SS'ers en gevangenen. Op 11 april 1945 werd Buchenwald bevrijd door het Amerikaanse leger. Tot die tijd waren er 28.000 mensen gevangen genomen, waarvan 7.000 de dood vonden. Nu is deze plek omgebouwd tot gedenkplaats en kun je er vier permanente tentoonstellingen bekijken. 

 

Share

Contacteer mij