Datum 
dinsdag 26 juli 2022 t/m zaterdag 30 juli 2022
Bestemming 
France
Vervoersmiddel 
Autocar
Prijs 
685,00 €
Extra info 
Toeslag éénpersoonskamer: 90 EUR
Inbegrepen 
4 overnachtingen in halfpension, 5 middagmalen en bezoeken
Niet inbegrepen 
dranken, annulatieverzekering (6,3 % op de reissom) of annulatie – en bijstandsverzekering (7,5 % op de reissom)
Reisbeschrijving 

Tussen het Zwarte Woud en de Vogezen ligt de Elzas, een streek waar goed geleefd en lekker wordt gegeten. De Elzas heeft prachtige steden die behoren tot de mooiste van Frankrijk. Toch heeft deze streek een zwaar oorlogsverleden achter de rug. Het is een gebied dat reeds decennia lang betwist wordt tussen vooral Frankrijk en Duitsland. Dit bracht talrijke oorlogen mee.

De talloze relicten van deze strijk dateren reeds uit de 17de eeuw, uit de Frans-Duitse oorlog van 1870, de eerste Wereldoorlog en de aanleg dan de Maginot-Linie. Tussen de nu vredige landschappen met rustige dorpjes en mooie steden zoeken we restanten, begraafplaatsen, fortificaties, monumenten en musea van strijdtonelen op. Uiteraard moet de boog niet altijd gespannen staan, daarom werd ook een ontspannende dag in de mooie Elzas ingelast…

 

DINSDAG 26 JULI

Vertrek richting St.-Avikd gelegen in het Franse departement Moselle. Onderweg houden we halt voor een koffiestop. We brengen een bezoek aan het Lorraine American Cemetery & Memorial, een militaire begraafplaats waar soldaten liggen begraven die gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Na het middagmaal verder naar Rohrbach voor een bezoek aan Fort Casso. Het fort laat ons 70 jaar terugkeren in de tijd, naar een onderaards dorp uit de Tweede Wereldoorlog op het moment dat dit verdedigingswerk zich midden in het oorlogsgeweld bevindt. Het dagelijks leven van de soldaten in de jaren 1939 en 1940 wordt hier heel authentiek weergegeven. Verder naar onze verblijfsplaats voor avondmaal en overnachting.

 

WOENSDAG 27 JULI

Ontbijt. Daarna vertrek voor bezoek aan de Citadelle van Vauban. Op de top van de hoge heuvel in de stad Bitche verheft zich de Citadel met zijn indrukwekkende muren en bastions. Het unieke bouwwerk toont alle bijzonderheden van de militaire architectuur uit de 17de en de 18de eeuw. De citadel, beschermd als Historisch

 

Monument, staat bekend als onoverwinnelijk, zoals hij heeft laten zien tijdens de Frans-Pruisische oorlog van 1870, door nog 230 dagen weerstand te bieden terwijl Frankrijk zich al overgegeven had. Middagmaal in Bitche. De namiddag voert ons naar Fort Simserhof, één van de belangrijkste forten van de Maginot-Linie en dat plaats bood aan 876 soldaten. We beleven de geschiedenis van deze verdedigingslinie via een moderne museum-inrichting en rondrit met toeristisch treintje. Terug naar hotel voor avondmaal en overnachting.

 

DONDERDAG 28 JULI

Na het ontbijt rijden we naar Hatten, waar het Musée de l’Abri de Hatten is gelegen. Het museum is gewijd aan de onschuldige burgers en Amerikaanse en Duitse soldaten die sneuvelden bij de slag om Hatten. De Amerikaanse generaal Devers noemde dit ‘een van de grote defensieve veldslagen van de oorlog’. Middagmaal in de omgeving.

 

VRIJDAG 29 JULI

Vandaag even geen oorlogsbezoeken op het programma. Even voorbij Straatsburg ligt het stadje Obernai. We rijden naar het centrum waar iedereen vrij is om te genieten van het moois dat deze stad te bieden heeft. Het levendige centrum van dit typische Elzasser dorpje is een mengeling van de late middeleeuwen en de renaissance. Vakwerkhuizen, het middeleeuwse centrum, de stadsmuren voor een deel gerestaureerd, de neogotische Petrus- en Pauluskerk, … er is flink wat te zien in Obernai. Ook Riquewhir is zeker een bezoek waard. Na ons middagmaal rijden we naar dit typische wijnplaatsje met pittoresk decor. Ook hier heeft u de mogelijkheid om vrij te ontdekken wat het stadje te bieden heeft. De versterkte stadsmuren, geplaveide steegjes en prachtige vakwerkhuizen zullen u zeker weten te bekoren. Verder naar hotel voor avondmaal en overnachting.

 

ZATERDAG 30 JULI

Na het ontbijt vangen we onze terugreis aan met middagmaal onderweg. We houden nog halt voor een bezoek aan Fort Galgenberg, gelegen nabij Thionville. Het fort maakt deel uit van de Secteur Fortifié de Thionville en behoort tot één van de grotere werken. De voornaamste taak van Galgenberg was om het Moezeldal te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. Daarna verder huiswaarts.

Share

Contacteer mij